poniedziałek, 8 stycznia 2018

Skład czekolady

(Autorski? Wiersz???)

Gorzka

Składa się z masła kakaowego
Proszku kakaowego
I cukru
Czasem z niewielką domieszką wanilii

Zawiera przynajmniej 70% produktów
Z miazgi kakaowej
I powinna być przygotowywana
W temperaturze 31,1–32,7 °C

Zawiera 2–5 razy
Więcej teobrominy
Niż mleczna

Wywołuje odczucie sytości
Oraz pomaga otrzymać lepsze rezultaty
W testach wytrzymałościowych

Czekolada powoduje wydzielanie endorfin
Produkowanych w mózgu
Poprawiających nastrój
Łagodzących ból

Zbyt duże ilości spożywanej czekolady
Mogą prowadzić do otyłości
Dzienna dawka spożytej czekolady
Powinna wynosić maksymalnie 50 gramów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz